ДЕПОРТАЦІЙНІ АКЦІЇ РАДЯНСЬКОЇ СИСТЕМИ ЩОДО МЕШКАНЦІВ КАМІНЬ-КАШИРЩИНИ В 1945–1950-Х РР. - Пінчук, Людмила (Літопис Волині, 2022)
Стаття присвячена розкриттю депортаційної політики радянської влади щодо родичів учасників ОУН і УПА. За приклад взято виселення мешканців Камінь-Каширського району у повоєнний час. В статті автор намагається з`ясувати цілі та завдання, які ставило радянське керівництво виселяючи членів родин повстанців. Однією з важливих проблем, яка порушується автором, є опір виселених радянській силовій системі. Зокрема, це яскраво демонструють втечі примусово виселених членів родини учасників ОУН і УПА з місць заслання, а також підтримування зв’язків з підпіллям будучи репресованими. Через скалічені долі мешканців району, яких було примусово виселено, автор намагається показати суть жорстокості радянської системи та її намагання знищити українське підпілля. Виселяючи родини повстанців з рідної землі, радянська влада намагалась схилити їх до виходу з повинною. Особливе місце в публікації займає боротьба за повернення примусово депортованих на рідну землю. За це право тривалий час боролись як самі депортовані, так і винуватці їх виселення.