ПРОСОПОГРАФІЯ ІСТОРИЧНИХ РОМАНІВ ІВАНА КОРСАКА - Каліщук, Оксана (Літопис Волині, 2022)
Статтю присвячено характеристиці одного з аспектів творчості Івана Корсака – аналізу героїв історичних романів автора. Творчість сучасного українського письменника дедалі стає предметом досліджень науковців. У статті зроблено огляд наукових та критичних матеріалів творчого доробку Івана Корсака, які доповнено авторськими міркуваннями. Серед іншого, коментуються особливості історичного роману та внесок Івана Корсака у розвиток української історичної романістики. Показано, що доробок письменника та особливості його творчої манери уже стали об’єктом вивчення вітчизняної гуманітаристики. Наголошено, що Іван Корсак пропонував читачеві книги, які відновлювали історичну правду, заповнювали білі лакуни та повертали сучасникам ті історичні постаті, які були незаслужено забуті. Рисами, що об’єднують героїв прози Івана Корсака, слід уважати патріотизм, індивідуалізм, інтелектуальність. Тяжіння до авторських рефлексій та саморефлексій героїв як засобів психологізму твору, синтез достовірного зображення історичних героїв із романтичною традицією творення образів персонажів у Івана Корсака поєднано з національною ідеєю, превалюванням національного в образах історичних персонажів. Письменник ретельно підходив до вивчення історичних фактів, які він використовував у своїх текстах. Одним із важливих феноменів творчості Івана Корсака є саме поєднання минулого і сучасності, яке змушує читача замислитися над одвічними цінностями, першопричиною добра і зла, зрозуміти незмінність основ життя. Стверджено, що романи Івана Корсака написані з документальним підґрунтям, пересипані численними фактами з проєкцією перипетій минувшини на сучасність, є цінними і для літературознавців, і для істориків.