БОГДАН ГАВРИЛИШИН І ПЛАСТ - Гаврилишин, Петро (Літопис Волині, 2022)
У статті висвітлюється частина життя українського вченого та відомого мецената Богдана Дмитровича Гаврилишина (1926–2016 рр.), пов’язана зі скаутською організацією «Пласт». З огляду на його непересічну біографію, внесок у розвиток Пласту в Україні, практичну діяльність у вигляді його трирічного очолення Крайової пластової ради (2006–2008 рр.), заснування Фонду розвитку Пласту він став одним із найвідоміших членів Пласту за всю його історію. Автором акцентується на вивченні впливу Пласту на особистість Богдана Гаврилишина, висвітлюється його зустріч із видатним представником українського церковного життя Андреєм Шептицьким. На основі аналізу наукової літератури та архівних джерел автором публікації обґрунтовано думку про те, що світогляд і патріотизм Б. Гаврилишина розвивалися в середовищі української пластової молоді як у Галичині, так і в діаспорі в Канаді. Навички, здобуті у Пласті, патріотичний світогляд, а особливо щоденне завдання зробити одну добру справу, уміння бути лідером дали поштовх до їх практичного застосування впродовж усього його подальшого життя. У більш зрілому віці, уже перебуваючи на пенсії, він присвятив себе Україні, зокрема допомагав розвитку Пласту в Україні. Зазначаються здобутки й невдачі Богдана Гаврилишина в інтеграції Пласту до світового скаутського руху.