ІСТОРИЧНИЙ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВО-ГУМАНІТАРНОГО ПРОФІЛЮ - Кмін, Анастасія (Літопис Волині, 2022)
У статті досліджується питання змін в організації навчального процесу під впливом розпаду Радянського Союзу на прикладі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Також автором розглядається вплив введення в освіту стандартів Північноатлантичного Альянсу. Розглядаються основні компоненти організаційної основи професійної підготовки (документи, що регламентують навчання, навчально-матеріальна база), аналізуються компетенції, які набувають майбутні офіцери військово-гуманітарного профілю, а також основні компоненти успішного навчання та виховання курсантів. Визначено, що розпад Радянсько Союзу та консолідація стандартів Північноатлантичного Альянсу вагомо вплинули на освітній процес підготовки майбутніх офіцерів. У першу чергу це введення Болонського процесу та Незалежного тестування, що змінили систему вступу у ВНЗ, зміна партійно-політичного виховання офіцера до національно-патріотичного, перехід від стандарту «вмію, знаю, розумію» до набуття «компетенцій». Виділено основні компоненти навчання в Національній академії сухопутних військ для військово-гуманітарного профілю: духовний та культурний, національно-патріотичний, документознавчий, професійний та практичний. Підсумовуючи досліджений матеріал, можна зробити висновок, що історичні події Незалежної України значно вплинули на навчальний процес у вищому військовому навчальному закладі, відбулась докорінна зміна в основах освітнього процесу, і, зважаючи на останні події сьогодення, розвиток підготовки буде змінюватись та розвиватись і в подальшому. Під час дослідження організаційних змін в освітньому процесі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного автором використовувались такі загально-наукові методи: логічний та аналітичний, методи узагальнення та систематизації, метод дедукції та індукції та метод порівняння.