ІДЕОЛОГІЯ І СУСПІЛЬНА ПРАКТИКА ЖІНОЧОГО РУХУ В НІМЕЦЬКІЙ ІМПЕРІЇ - Хлібовська, Ганна (Літопис Волині, 2022)
У статті проаналізовано становлення та розвиток жіночого руху в Німецькій імперії. Звернено увагу, що в українській історичній науці це питання майже не досліджувалося. Охарактеризовано умови, які сприяли появі початково розрізненої, а згодом більш організованої боротьби німкень за емансипацію. Виокремлено чинники, що вплинули на формування жіночого руху в Німецькій імперії, а саме: об’єднання німецьких земель в єдину державу, яке сприяло уніфікації імперського законодавства і певному узгодженню діяльності жіночих організацій; індустріалізація країни і, як наслідок, поступова руйнація патріархального устрою, збільшення чисельності працюючих жінок, зміна їхнього статусу в суспільстві; вплив північноамериканського та британського фемінізму на боротьбу німкень за свої права. Зазначено, що становлення жіночого руху в німецьких землях відбулося на початку «довгого» ХІХ століття. Його представниці, переважно освічені інтелектуалки із заможних родин, поширювали свої погляди в літературних творах, жіночих часописах і газетах, створювали організації, які опікувалися різними сторонами буття жіноцтва. Натомість структурування жіночого руху, формування його ідеологічних засад та усталення суспільних практик найповніше проявилися в імперський період, зокрема вільгельмівську епоху. Розкрито напрямки діяльності жіночих організацій: захист майнових інтересів німкень, охорона здоров’я і материнства, надання права на здобуття вищої освіти, покращення умов праці робітниць, боротьба за виборче право. Вказано, що єдина ідеологія в німецькому жіночому русі не сформувалася. Виникло кілька напрямків, пов’язаних ідейно з релігійними, громадськими організаціями, політичними партіями. Водночас, поряд із прихильницями емансипації жінок, залишався численний прошарок німкень, які притримувалися традиційних патріархальних поглядів. Звернено увагу на боротьбу суфражисток, які вважали, що надання виборчого права жінкам посприяє їхньому звільненню від інших форм дискримінації. Відзначено неоднорідність та діаметрально протилежні позиції багатьох суфражисток. Визначено результати боротьби жінок за емансипацію: прийняття імперських законів з охорони праці робітниць; розширення майнових прав жіноцтва; отримання права навчатися в університетах країни, брати участь у діяльності політичних партій і громадських організацій тощо. Зауважено, що змінилися наявні раніше стереотипи щодо місця жінки у суспільстві.