ВОЛИНЬ ЯК СЮЖЕТ У ПОЛЬСЬКИХ ДІЯХ ЩОДО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОТИСТОЯННЯ - Мєлєкєсцев, Кирило (Літопис Волині, 2023)
Стаття присвячена питанню використання польськими урядами в державному політичному порядку денному (в «історичній політиці» та «історичній дипломатії») пам’яті про польських мирних жителів, убитих українським націоналістичним підпіллям на Волині за Другої світової війни. Таким чином, мета статті – з’ясувати, чи насправді існує в польському уряді ревізіоністська програма Волинської трагедії, які її цілі, ким вона керується та які наразі відомі результати польської «історичної дипломатії» та «політика історії» на Волині. Дослідження ґрунтується на дослідженні медіа-матеріалів, зосереджуючись на повідомленнях від польських урядовців, афілійованих агентів, а також на реакції на повідомлення всередині країни та за кордоном, а також використовує матеріали, викладені в літературі про польсько-українські відносини, такі як результати опитувань, аналітичні звіти для українського уряду, інтерв’ю польських та українських політологів та істориків. Результати дослідження дозволяють констатувати, що, по-перше, існує специфічне питання сприйняття польською владою Волинської трагедії як актуальної теми для поширення інформації про те, щоб перегляд європейської історичної пам’яті перетворити на перемогу польської влади; по-друге, волинськими темами займалися різні уряди Польщі в XXI столітті, а не лише праві партії (дослідження ставить під сумнів звинувачення нинішнього польського уряду як такого, що почав політизувати волинську трагедію, оскільки попередня влада вже започаткувала тенденцію героїзації дій польських націоналістів на «східних окраїнах» коштом українців, з єдиною різницею в термінах етнічної чистки проти геноциду та застереженням про сум через втрати мирних українців у польсько-український конфлікт під час Другої світової війни); по-третє, сумнівною є ефективність зазначеної польської історичної політики щодо Волині (щодо впливу як на внутрішню аудиторію, згідно з опитуванням 2013 р., так і на зовнішню реакцію на польську історичну дипломатію). Попри свідомі дії польських урядів щодо інформаційного протистояння, вплив волинського питання на реальне партнерство (у питаннях війни чи миру) є обмеженим.