ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ЧИННИКІВ НА ДЕРЖАВОТВОРЧІ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ: ПОРІВНЯННЯ СТРАТЕГІЙ СУСІДНІХ КРАЇН - Коцур, Леся (Літопис Волині, 2023)
У статті проаналізовано вплив зовнішньополітичних чинників на державотворчі та євроінтеграційні процеси в Україні упродовж останніх тридцяти років. Насамперед мета статті полягає у тому, щоб з’ясувати вплив сусідніх з Україною країн на державотворчий та євроінтеграційний поступ України; з’ясувати, які з країн мали найбільший вплив на процес державотворення в Україні після 1991 р. в умовах демократизації; виявити, якими були їхні інтереси, стратегії та способи впливу на Україну, що призводили до поступальних чи гальмівних наслідків державного будівництва в Україні. Спираючись на широку джерельну базу з окресленої проблематики, вдалося з’ясувати, що найбільш гальмівним чинником, який перешкоджав державному будівництву України, була Російська Федерація, яка використовувала проти України політичні, економічні, фінансові, гуманітарні, релігійні, інформаційно-психологічні, дипломатичні й врешті силові важелі тиску. Також упродовж тривалого часу досить напруженими були відносини з Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Молдовою, що негативно впливало на процес державного будівництва. Зокрема, впадає в око те, що їхні стратегії деякий час перегукувалися з російською. Йдеться про прикордонні суперечки, інформаційні маніпуляції довкола місць проживання національних меншин, мовного питання тощо. Попри те, що з більшістю країн Україна нині має партнерські відносини, лишається низка чинників, яка перешкоджає зміцненню взаємовідносин зокрема з Угорщиною, яка прагне посилити свою присутність на території українського Закарпаття. Водночас Польща, яка має з Україною гостру дискусію щодо історичного минулого, доклала чи не найбільше зусиль для євроінтеграційного руху України. У той час, як Білорусь, яка до 2014 р. мала найменш конфліктні відносини з Україною, виступила на боці РФ, у результаті чого відносини між Києвом і Мінськом стали прохолоднішими.