САНКЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС ЯК ЗАСІБ ПРОТИДІЇ РОСІЙСЬКОМУ ІМПЕРІАЛІЗМУ - Кукарцев, Олег (Літопис Волині, 2023)
Досліджено значення санкційної політики Європейського Союзу у протидії сучасному російському імперіалізму. Мета статті полягає у дослідженні обмежувальних заходів, або санкцій Європейського Союзу як інструменту здійснення його спільної зовнішньої та безпекової політики та описі санкційної політики ЄС як засобу боротьби з імперською зовнішньою політикою Російської Федерації у 2014–2023 рр. Спираючись на інституціональний підхід та методи зовнішньополітичного аналізу, аналізу нормативно-правових актів та історичний метод, розкрито нормативні та організаційні підстави санкційної політики ЄС, проаналізовано функції головних суб’єктів прийняття зовнішньополітичних рішень та зміст санкційних заходів щодо Росії, висвітлено хронологію впровадження санкцій проти неї. Охарактеризовано особливості функціонування механізму зовнішньої політики ЄС щодо розроблення, ухвалення та впровадження обмежувальних заходів. Встановлено залежність санкційної політики ЄС від цілей його спільної зовнішньої та безпекової політики. Визначено типи режимів санкцій ЄС та види підсанкційних суб’єктів, проти яких він може вводити санкції. Головну увагу приділено обмежувальним заходам Європейського Союзу щодо Російської Федерації у відповідь на порушення нею державного суверенітету і територіальної цілісності України. Зроблено висновок, що санкції ЄС проти Росії мають комплексний характер, включаючи індивідуальні санкції, дипломатичні обмежувальні заходи та галузеві санкції, спрямовані проти фінансового, торговельного, енергетичного, транспортного, технологічного та військово-промислового секторів. Незважаючи на стійкість Росії щодо викликів, спричинених введеними проти неї санкціями, вони загрожують стагнацією економіки, що може викликати нестачу ресурсів для ведення експансіоністської політики та реалізації її імперських амбіцій.