ПРОГРАМНІ ПРИНЦИПИ ТА МАНІФЕСТАЦІЯ МЕРЕЖЕВИХ ПІРАТСЬКИХ ПАРТІЙ У КРАЇНАХ ЄВРОПИ - Мудрий, Роман (Літопис Волині, 2023)
У статті систематизовано програмні принципи й маніфестацію мережевих піратських партій у країнах Європи. Аргументовано, що піратські партії – це один з варіантів спеціальних чи спеціалізованих партій постматеріалістичних цінностей, які фокусуються на досить обмеженому колі проблем, зокрема авторського і патентного права, інтелектуальної власності, а теж частково прямої демократії і її модифікацій в умовах інформаційного суспільства. Зафіксовано, що піратські партії самоідентифікуються ані як ліві, ані як праві, а швидше як позаідеологічні, однак на практиці вони позиціонуються здебільшого як ліволібертаріанські. При цьому ідеологічна позиція таких партій є нестійкою, адже змінюється залежно від їхніх електоральних успіхів чи неуспіхів і представництва, хоч загалом ці партії бодай частково структурують і модифікують параметри політичної змагальності. Додатково виявлено, що піратські партії надзвичайно специфічні і структурно, і організаційно, і програмно, і дискурсивно, а тому вони спричиняють неоднозначні політичні й електоральні результати. Останні передусім залежать від контексту та поточного стану розвитку міжпартійної змагальності в тій чи іншій країні. Більш узагальнено виявлено, що поточно піратські партії в світі й окремих його частинах є не надто успішними, але вони можуть стати такими згодом, зокрема на тлі розвитку мережевих технологій, комунікацій і внаслідок зміни майбутніх рамок політичного процесу й змагальності. А це, своєю чергою, може призвести до порушення ідеологічного консенсусу системних лівих і правих партій, а відтак і загалом до зміни формату міжпартійної змагальності.