ІДЕОЛОГІЧНІ НАРАТИВИ КОНФЛІКТУ МІЖ ЗАХІДНИМ І МУСУЛЬМАНСЬКИМ СВІТОМ У 2001–2003 РОКАХ - Петряєв, Олексій (Літопис Волині, 2023)
У статті аналізується наративи конфлікту між західною й ісламською цивілізаціями. Конфлікт між цими двома цивілізаціями має давню історію. Конфронтація між християнством та ісламом розпочалася в VII столітті з експансією ісламу за межі Аравії. Конфлікт між ісламською цивілізацією, з одного боку, та християнською, з іншого, триває дотепер. Протягом 2001–2003 років конфлікт між двома цивілізаціями посилився. Суперечності між Заходом та ісламським світом стали початком для розвитку конфлікту, який частково став причиною Арабської весни та хаосу на Близькому Сході, що призвело до тривалої дестабілізації регіону, державного перевороту та громадянських воєн. Також ці причини призвели до початку міграційної кризи у 2015 році. Дослідження проводилося на основі системного аналізу історичних подій. Проаналізовано початковий етап боротьби Сполучених Штатів Америки та їхніх союзників з міжнародним ісламським тероризмом. Проаналізовано виступи Президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша, Усами Бен Ладена та Саддама Хусейна. Аналіз показав, що Сполучені Штати Америки використовували наратив хрестового походу проти сил зла для опису військових операцій проти Афганістану й Іраку. Таким чином, уряд Сполучених Штатів Америки назвав війну з тероризмом хрестовим походом. У відповідь Усама Бен Ладен заявив, що Аллах атакував зло, маючи на увазі атаку на Сполучені Штати Америки і західний світ. У його промовах є розповідь про боротьбу ісламського світу із християнським. Такий самий наратив можна знайти у промовах президента Іраку Саддама Хусейна. Дослідження показало, що релігійні наративи використовуються як Заходом, так і мусульманським світом. Відбувається протистояння двох цивілізацій, з одного боку, християнства, а з іншого – ісламу. Якщо розглядати це як конфлікт цивілізацій, то ми бачимо, що він має тисячолітню історію. Окрім того, за риторикою Заходу ісламський світ представлений як світ тероризму. У риториці ісламського світу Захід представлений як ворог і окупант ісламського світу й окремих мусульманських країн.