ДИНАМІКА ДОВІРИ ДО ПОЛІТИЧНИХ ТА СИЛОВИХ ІНСТИТУЦІЙ В УКРАЇНІ (СОЦІОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ) - Примуш, Микола; Ярош, Ярослав; Стрелков, Владислав (Літопис Волині, 2023)
Установлено, що індикатором, який визначає рівень довіри до політичних і силових інституцій, є рівень включення громадян у політичні процеси. Зацікавленість громадян політикою передбачає участь у політичних процесах через звернення до політичних лідерів і політичних інституцій. Динаміку рівня довіри варто аналізувати через активність і взаємодію індивідів у суспільстві. У результаті проведення компаративного аналізу щодо зацікавленості політикою та довіри до політичних інституцій країни спостерігаємо таку закономірність, що громадяни тих держав, які більше довіряють цим інституціям, частіше звертаються до представників влади різного рівня. І спостерігається зворотна ситуація в тих країнах, де менше довіряють політичним інститутам, там менше цікавляться політикою. З’ясовано, що після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну значно зріс рівень довіри до всіх державних інституцій. Акцентовано увагу на тому, що значно покращився показник довіри до силових інституцій. Визначено три аспекти, які впливають на низький рівень громадської участі в Україні. По-перше, це відсутність харизматичних лідерів, які готові брати на себе відповідальність і працювати для вирішення реальних проблем. По-друге, це незадоволення базових потреб громадян, що змушує населення виживати, а не розв’язувати потреби більш високого ґатунку, зокрема участі в діяльності політичних інституцій. По-третє, це високий рівень патерналізму. В Україні спостерігається обережне ставлення до громадських ініціатив і участі в різних ініціативах, а в окремих випадках громадську участь сприймають крізь призму власного інтересу (політичного, соціального, фінансового тощо).