ДОКУМЕНТАЛЬНІ СВІДЧЕННЯ БЕРЕСТЕЦЬКОЇ БИТВИ ЯК ДЖЕРЕЛО НАПРЯМІВ АРХЕОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПЕРІОДУ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА - Лазорак, Богдан (Літопис Волині, 2023)
Трагедія українського козацтва, селянства і міщанства під Берестечком знайшла своє відображення у джерелах, спогадах сучасників, працях дослідників, народнопоетичній та художній літературі. Наприклад, анотований бібліографічний довідник, присвячений 340-річчю Берестецької битви. У статті розглядаються окремі документальні свідчення про перебіг Берестецької битви червня 1651 р. біля сіл Пляшева та Солонів на Волині. З точки зору сучасної історіографії проаналізовано українські, польські та московські джерела, документи, листи, грамоти та донесення щодо ходу та наслідків битви. Вказано на невелику частку джерел саме українського походження. Серед матеріалів, що стосуються ситуації, яка склалася в Україні безпосередньо після Берестецької битви, автор особливу увагу звертає на один із наказів гетьмана Б. Хмельницького (від 7 липня 1651 р.). Берестецька битва знайшла досить широке віддзеркалення у тогочасних джерелах як офіційного, так і приватного характеру. Констатовано, що частина офіційних документів увійшла в праці хроністів ХVII ст. і була опублікована у ХІХ ст. Попри суб’єктивне висвітлення подій у цих документах, у комплексі вони є цінним джерелом для висвітлення подій 1651 р. Особливо в нагоді вони стали досліднику Берестечка І. К. Свєшнікову та продовжують бути актуальними і для майбутніх археологічних досліджень як Поля берестецької битви так і періоду українського козацтва загалом. Новизна дослідження полягає у самому формулюванні теми. Перспективними видаються подальші наукові пошуки нових документальних джерел з метою конструювання нових археологічних досліджень. Лише результати розкопок, даних письмових та іконографічних джерел дозволили і дозволять в загальних рисах відтворити вигляд українського козака і селянина періоду Національно-визвольної війни, відкрити невідомі досі сторінки з козацького побуту та учасників і перебігу власне Берестецької битви.