ІСТОРІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ДАВНЬОРУСЬКИХ ОСЕРЕДКІВ ЯЗИЧНИЦТВА НА ЛІВОБЕРЕЖЖІ СЕРЕДНЬОЇ ПОДНІСТРЯНЩИНИ - Семенчук, Сергій (Літопис Волині, 2023)
У публікації схарактеризовано історію археологічних досліджень і наукових відкриттів низки язичницьких осередків давньоруського часу лівобережжя Середньої Подністрянщини. Проаналізовано джерельну базу й історіографію культових об’єктів регіону, а саме: Збруцького ідола; городищ-святилищ Богит, Звенигород, Говда, Іванківці; ритуального жертовника в місті Городок; городища-сховища селища. Хребтіїв та сокілецького могильника. Акцентовано увагу на археологічні джерела й історіографію відомого в науці збруцького ідола. Проаналізовано роботи істориків другої половини ХІХ–ХХ століття І.І. Срезневського, Я.Ф. Головацького, П.Н. Батюшкова, Ф.Д Гуревич, В.В. Сєдова, Б.О. Рибакова, висвітлено думки вчених стосовно іконографічних зображень і уособленняскульптури із Святовитом. Розглянуто археологічні джерела, які окреслено в роботах і наукових звітах археологічних експедицій 80-х років ХХ століття Б.О. Тимощука й І.П. Русанової, що вказують на місцезнаходження скульптури та її хронологічну приналежність. У звітах дослідники детально описують історію досліджень трьох пам’яток язичництва на річці Збруч – Богит, Звенигород, Говда, схиляються до думки, що всі три городища утворюють культовий комплекс на Збручі, який існував до ХІІІ століття. Висвітлено науковий доробок О.М. Приходнюка, який проводив археологічні дослідження ритуального жертовника в 1966–1968 роках у містечку Городок на Хмельниччині. Розвідкові дослідження в 1987 році здійснено археологічною експедицією під керівництвом В.І. Якубовського на давньоруському городищі-святилищі поблизу селища Іванківці Сатанівської селищної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області. Спростовано наукову інформації дослідників стосовно приналежності хребтіївського городища-сховища до городища святилища, що в Новоушицькій селищній територіальній громаді Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Давньоруський поховальний обряд є предметом досліджень В.А. Захар’єва, який у 90-і роки ХХ століття проводив археологічні розкопки ґрунтопідплитового могильника ХІІ–ХІІІ століття в селищі Сокілець Дунаєвецької міської територіальної громади Хмельницької області, про що засвідчують наукові звіти експедицій дослідника та низка публікацій.