ПАТРІОТИЗМ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНИХ ЦІННОСТЕЙ МОЛОДІ - Найда, Інна (Літопис Волині, 2023)
Статтю присвячено питанню патріотизму як складової частини системи державних цінностей серед молоді. З’ясовано, що в періоди великих історичних потрясінь патріотичні почуття різко загострюються, тому виховання патріотизму в молодого покоління є одним із найважливіших завдань усієї системи освіти та виховання. У статті розкрито такі прояви патріотизму як державної цінності серед молоді: любов до Батьківщини, повагу до історичного минулого, формування національної свідомості та любов до рідної мови. Зазначено, що любов до Батьківщини має передбачати належність особи до конкретної держави, що визначає сукупність прав, свобод і обов’язків особистості та забезпечує їх правовий захист як у середині країни, так і за її межами. Показано, що патріотизм – це соціально-історичне явище, яке в різні історичні епохи має конкретні прояви, адже кожна людина, а соціальна група і поготів, має власні специфічні інтереси, які й визначають розуміння цього поняття. Описано, що патріотизм як соціально-психологічне почуття має широку гаму проявів: від гордості за досягнення Вітчизни, поваги до історичного минулого, дбайливого ставлення до народної пам’яті, збереження й опанування національних і культурних традицій до гіркоти переживань за невдачі та втрати рідної країни, страждань через її біди. У статті зазначено, що історичне минуле допомагає молоді осягнути своє призначення у світі, оскільки допомагає дізнатися більше про своє походження. Інтерес до історичного минулого й історії своєї країни допомагає дізнатися цікаві факти про свою націю, її культуру, традиції, становлення та розвиток.