ПРЕДСТАВНИЦТВО ВОЛИНІ В ПАРЛАМЕНТІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ: УКРАЇНСЬКА ІСТОРІОГРАФІЯ КІНЦЯ ХХ – ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХІ СТ. - Гаврилюк, Світлана; Разиграєв, Олег (Літопис Волині, 2023)
У статті розглянуто представництво Волині у парламенті Російської імперії у висвітленні української історіографії кінця ХХ – першої чверті ХХІ ст. Чинниками, що сприяли посиленню зацікавленості історією парламентаризму на українських землях під владою Російської імперії, стали проведення в незалежній країні виборчих кампаній на нових засадах та діяльність представницьких установ. Вивчення проблеми представництва Волині на парламентській арені Російської імперії початку ХХ ст. передбачає її розгляд у контексті аналізу узагальнюючих та спеціальних праць з історії України, політичної історії нашої держави, історії її права, регіоналістики, досліджень, що стосуються перебігу у Волинському регіоні етнонаціональних та націєтворчих процесів. Сьогодні у цих галузях наукових знань нагромаджена низка робіт, що різною мірою відображають окремі аспекти здійснення у Волинській губернії виборів до Державної думи Російської імперії чотирьох скликань, діяльності волинських депутатів у її стінах. Огляд та аналіз здобутків національної історіографії дає змогу дійти висновку, що висвітлення питань, пов’язаних із темою волинського парламентаризму, значно активізувалося за останні два десятиліття розвитку української історичної науки, політології, історії Української держави і права та характеризується певними науковими здобутками. Водночас попри ґрунтовне висвітлення окремих аспектів представництва Волині у парламенті Російської імперії й надалі існує низка питань, які вимагають додаткового наукового аналізу, зокрема щодо розвитку чорносотенного руху, реакції місцевого соціуму на діяльність своїх обранців; надзвичайно важливим є створення й колективного портрету волинських парламентарів.