ПОЗИЦІЯ СРСР В УМОВАХ НАРОСТАННЯ ВОЄННО-ПОЛІТИЧНОЇ КРИЗИ НАПЕРЕДОДНІ ШЕСТИДЕННОЇ ВІЙНИ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ - Фісанов, Володимир (Літопис Волині, 2023)
в умовах наростання міжнародної кризи на Близькому Сході, зокрема ставлення радянської дипломатії до головних регіональних гравців – Єгипту та Ізраїлю з урахуванням позиції США. Зокрема, підкреслено, що у складній і суперечливій ситуації, яка складалася тоді на Близькому Сході, СРСР ураховував протиріччя не тільки в стані «імперіалістів», а й слідкував за перебігом політичних настроїв «нових» арабських друзів. У цьому контексті важливий той факт, що Москва все-таки у багатьох моментах хоча й підтримувала арабські країни в їх протистоянні з Ізраїлем, який іде (що відзначалося у дипломатичних документах) «у фарватері імперіалістичної політики», однак не бажала доводити близькосхідну ситуацію до критичної межі. У висновках зазначено, що Шестиденна війна на Близькому Сході, точніше її результати, стали стимулом для основних політичних акторів у пошуку компромісних рішень у врегулюванні ситуації у регіоні. Наслідком саме таких кроків стали єгипетсько-ізраїльський мирний договір (1979) та аналогічний договір з Йорданією, укладений у 1994 р. Автор підкреслює також, що у своїй далекосяжній близькосхідній політиці в 50-ті та 80-роки минулого століття СРСР особливу увагу приділяв відносинам із двома арабськими державами у регіоні Близького Сходу – Єгиптом та Сирією, підтримуючи їх у протистоянні з Ізраїлем. Разом із тим певні тактико-дипломатичні акценти у протистоянні США та СРСР були зіставлені під час відомої зустрічі О. Косигіна та Л. Джонсона в Гласборо 23–25 червня 1967 р. Ця зустріч підвела своєрідну тимчасову межу під черговим раундом протистояння наддержав у регіоні. Для США перемога Ізраїлю означала тоді певні дипломатичні та іміджеві мінуси, адже на Близькому Сході відбувся безпрецедентний ріст антиамериканських настроїв. Співчуття Єгипту, Сирії та Йорданії виявили навіть консервативні арабські режими. Згодом компромісна позиція СРСР і США знайшла відображення у відомій миротворчій резолюції РБ ООН № 242.