ОСОБЛИВОСТІ ЄВРОАТЛАНТИЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Лушагіна, Тетяна; Санін, Олександр (Літопис Волині, 2023)
У статті розглядаються взаємовідносини Україна – НАТО, які розвиваються достатньо тривалий час. Уточнено, що особлива інтенсивність взаємодії пов’язана саме з повномасштабним вторгненням російської армії. Роль допомоги Альянсу у протистоянні агресору важко переоцінити, тому сьогодні для Української держави дуже важливо зміцнити відносини та співпрацю з державами – учасницями блоку. Метою статті є дослідження специфіки євроатлантичної інтеграції України в умовах російсько-української війни та визначення досягнень і проблем на шляху до отримання членства в НАТО. Для реалізації дослідження використано загальнонаукові (аналіз і синтез, індукція та дедукція, узагальнення, абстрагування, порівняння та аналогія) та спеціальні (історичний, соціокультурний) методи пізнання. Відзначено, що, з одного боку, російсько-українська війна допомогла виявити найболючіші прогалини у світовій безпеці, які потребують усунення та вирішення. З іншого боку, повномасштабне вторгнення російської армії сприяло інтенсифікації взаємодії та співпраці України з державами – членами НАТО. Визначено основні напрями довгострокової допомоги Північноатлантичного альянсу Україні: оборонна й економічна сфери, навчання українських військових, сфера медицини та психологічної допомоги, проєкти відбудови та реабілітації у післявоєнний період. Охарактеризовано основні досягнення України в напрямі євроатлантичної інтеграції: створення Контактної групи «Рамштайн», яка узгоджує надання комплексної допомоги Українській державі; створення Ради Україна – НАТО, що передбачає рівноправність України та держав-членів, а також яка є механізмом ухвалення рішень та надання консультацій у кризові моменти; визнання членами НАТО Російської Федерації агресором та загрозою діючому міжнародному правопорядку. Основною перешкодою для України в отриманні статуту члена Організації північноатлантичного договору є війна, під час якої неможливо отримати статус повноправного члена, оскільки члени Північноатлантичного альянсу остерігаються можливості ескалації та можливості бути повноцінно втягнутими у війну, а також через вагання й неготовність зробити політичний крок назустріч Україні в ухваленні рішення про приєднання останньої до НАТО. Таким чином, за період повномасштабної війни Україна досягла значних результатів у підвищенні інтенсивності взаємодії з НАТО, що дає змогу Українській державі ефективно протистояти ворогу. У подальшому доцільно усунути існуючі перешкоди євроатлантичної інтеграції задля досягнення й забезпечення високого рівня стабільності та обороноздатності України.