ВТРУЧАННЯ У ВИБОРИ: ВИДИ ТА ЗАГРОЗИ ДЛЯ СУЧАСНИХ ДЕМОКРАТІЙ - Розік, Марія; Назарук, Наталія (Літопис Волині, 2023)
У статті визначено поняття «втручання у вибори», його основні види та особливості застосування у державах із демократичною формою правління. Виявлено, що процес обрання влади суспільством має велике значення для легітимності всієї політичної системи, а будь-яка спроба втручання з метою вплинути на результат виборів чи завадити їм є порушенням законів держави та міжнародних правил. Тому вибори мають проходити вільно, виборчий процес відбуватися без утручання сторонніх осіб або держав (зовнішнього втручання), а виборці повинні мати можливість формувати думку незалежно, без будь-якого спонукання чи маніпулятивного втручання. З’ясовано, що різноманітні способи втручання у вибори існували завжди, але в останнє десятиріччя вони стали більш помітними через зміни у виборчому середовищі, поширення нових засобів комунікації та зростання кількості неліберальних акторів, які втручаються у виборчий процес по всьому світу. Визначено, що втручання у вибори порушує право на самовизначення, коли виборці не можуть сформувати думку самостійно, та може стосуватися як спроб, так і змін результатів виборів загалом. Доведено, що потенціал для фальсифікації затьмарює вибори в усіх країнах, навіть у тих, де демократія існує давно. Виявлено існування двох форм утручання у вибори, які автори об’єднали у внутрішні та зовнішні втручання. Поштовхом для розвитку останніх стали інформаційно-комунікаційні технології, що уможливили вплив суб’єктів політики на виборчий процес поза межами власної держави. Доведено, що найбільш небезпечними є змішані іноземні та внутрішні втручання, основна мета яких – дезорганізація суспільства, уведення до лав керівників держави своїх прибічників, прихильників власної ідеології та інтересів за допомогою методів інформаційного впливу. Тому важливими є встановлення державами чітких правил, розроблення інструментів та програм, спрямованих на захист виборів і демократичних систем, що реагуватимуть на зростаючу загрозу маніпуляцій із боку внутрішніх та іноземних політичних акторів.