ФОРМИ КОМУНІКАЦІЇ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ З КРАЇНАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СПІВДРУЖНОСТІ У 2021–2023 РР. - Козюпа, Олена (Літопис Волині, 2023)
Метою статті є аналіз та узагальнення форм комунікації Волинської обласної ради з інституціями та окремими країнами Європейського Союзу в контексті процесів євроінтеграції. Специфіку відносин між Волинською областю та Євросоюзом значною мірою визначають її прикордонний статус та наявність спільного кордону з Республікою Польща та Білоруссю. Депутати Волинської обласної ради співпрацюють із різними інституціями організацій та установ ЄС. Так, в українській делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи працює голова постійної депутатської комісії ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій. Повномасштабна військова агресія РФ створила багато проблем та викликів, що зумовило появу нових форм комунікації та співпраці між Україною та ЄС. Потенційні загрози виникнення гуманітарної кризи спонукало Конгрес Ради Європи створити онлайн-платформи для допомоги Україні. Окрім цього, за сприяння Конгресу було створено ще одну платформу для координації допомоги українським біженцям. Волинська обласна рада, координаційні волонтерські центри та благодійні організації налагоджують нові партнерські взаємини у сфері міжнародної гуманітарної допомоги Україні, зокрема з румунським міжнародним волонтерським фондом «ASOCIATIA ROUND TABLE 20 BOTOSANI», німецьким «ASB Ortsverband Hamburg-Mitte e.V.» та громадською організацією, заснованою українськими діаспорянами, «Feine Ukraine – Verien der deutschukrainischen Zusammenarbeit» у м. Гамбург. Наприкінці січня 2023 р. до Луцька з офіційним візитом прибули представники Фламандського уряду Королівства Бельгія в рамках реалізації проєкту співпраці Фламандського уряду та Бельгійського Червоного Хреста Фландрії «Предмети допомоги для України». Найтісніший зв’язок Волинь здійснює з державними та громадськими інституціями Республіки Польща. Саме Польща першою підтримала і визнала українську незалежність, стала союзником у євроінтеграційних прагненнях нашої держави.