ПРОБЛЕМАТИКА УПА В СУЧАСНІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ІСТОРІОГРАФІЇ: ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ - Никифоров, Олексій (Літопис Волині, 2024)
Метою дослідження є аналіз процесу інституціоналізації досліджень проблематики УПА в науковому просторі України в роки незалежності. Методологічною основою дослідження є методи історіографічного аналізу та синтезу, узагальнення та історико-системний метод. У дослідженні зосереджено увагу на академічній інституціоналізації досліджень проблематики УПА, розбудові її інфраструктури, визначенні пріоритетних завдань. Розглянуто науково-дослідну, пошуково-аналітичну, видавничу діяльність Інституту історії України НАН України як центральної державної інституції у структурі історичної науки. Окремим пунктом висвітлено роботу відділу історії України періоду Другої світової війни, у площині діяльності якого лежать предметні й систематизовані воєнно-історичні дослідження всього спектру вітчизняної історії 1939–1945 рр. Проаналізовано роботу урядової комісії з вивчення діяльності ОУН–УПА для підготовки історично та юридично обґрунтованих висновків щодо її діяльності. До складу вищезгаданої комісії ввійшли ключові державні посадовці із залученням групи фахових істориків, яку очолив відомий дослідник С. Кульчицький. Окремим важливим аспектом дослідження проаналізовано роботу низки різних незалежних громадських науково-дослідних установ, організацій та об’єднань, які в розрізі важливих наукових інтересів досліджують історію українського визвольного руху, історію державних утворень, військових формацій на українських землях у роки Другої світової війни. Визначено, що активізації дослідницької роботи також сприяє діяльність Українського інституту національної пам’яті, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Виокремлено й ключові напрями роботи незалежної наукової громадської організації «Центр досліджень визвольного руху». З’ясовано, що вітчизняні наукові інституції, у площині основних завдань яких перебуває проблематика УПА, сприяють вирішенню ключових питань, котрі спрямовані на унормування як діяльності Української повстанської армії загалом, так і об’єктивного бачення її ролі та місця у перипетіях Другої світової війни зокрема.