КУЛЬТУРНИЙ ТУРИЗМ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Гусак, Дарія (Літопис Волині, 2024)
Із початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну відбулися масові міграційні процеси. Значна частина біженців поїхала в країни Європейського Союзу. Урядам цих країн потрібно було швидко вирішити низку проблемних питань, пов’язаних з організацією життя українських біженців за межами України. У статті авторка досліджує заходи урядів держав, спрямовані на відвідування історичних пам’яток, та значення відвідин культурних заходів біженцями як один з етапів адаптації у новому середовищі. Основна мета культурного туризму – відвідання історичних, культурних визначних пам’яток, ознайомлення з пам’ятками історії, архітектури, мистецтва, природними та етнічними особливостями регіону. Культурний туризм сприяв акомодації українських біженців у середовищі країн, котрі привітно зустріли та прихистили громадян України. Очевидним є той факт, що біженці першочергово потребували вирішення питань, пов’язаних із побутом та працевлаштуванням. У більшості країн Європейського Союзу була надана така допомога. Окрім цього, уряди держав розуміли важливість допомоги не лише матеріальної, а й психологічної. Саме культурний туризм дав змогу українцям ознайомитися ближче з культурою країни, де вони перебувають. Відвідування різноманітних культурних заходів, музеїв дало змогу українцям відволіктися від психологічного навантаження, яке довелося їм пережити у зв’язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну. Окрім знайомства з культурою та історією інших країн, українські митці отримали можливість організовувати мистецькі заходи, спрямовані на презентацію власних витворів мистецтва та культурних надбань України. Українські музеї відправляли на зберігання до європейських країн твори мистецтва зі своїх колекцій. Загалом повномасштабне вторгнення привернуло увагу до українського мистецтва за межами України. Активізувався процес обміну знаннями між країнами. Країни Європи сприяли підтримці українських митців та продовжують співпрацю з культурними фахівцями. Держави Західного світу сприяють захисту та відновленню культурного сектору України.