ВПЛИВ ЗБРОЙНОГО НАСИЛЛЯ НА ПОЛІТИЧНИЙ ЛАНДШАФТ: УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ - Меженська, Олена (Літопис Волині, 2024)
У статті на прикладі збройних конфліктів та революцій, які відбулися на теренах України, зроблено спробу визначення впливу збройного насилля на сучасний національний та світовий політичний ландшафт, який розглядається як комплексна територіально-природно-політична система, що пов’язує територію, природу, цінності, духовну організацію та політичні процеси. Доведено, що збройне насилля (незалежно від форми) призводить до зміни соціально-політичних процесів, ідейно-духовних цінностей і є важливим чинником формування та/або зміни політичного ландшафту. На прикладі Революції гідності 2014 р. та російсько-української війни надано оцінку їхнім наслідкам для політичного ландшафту України. З’ясовано, що характер такого впливу залежно від контексту та обставин може набувати як негативних, так і позитивних якостей. Проведено порівняльний аналіз впливу російсько-української війни як форми збройного насилля і на регіональний (європейський) та світовий (геополітичний) ландшафти. Доведено, що збройне насилля є не лише складовою частиною політичного простору та політичних процесів, а й здатне формувати нову глобальну реальність поряд із геополітичними, військовими, економічними, енергетичними, продовольчими, дипломатичними, міжнародно- безпековими, правовими, екологічними, гуманітарними та іншими наслідками. Зауважено важливість формування нового типу цивілізації – цивілізації подолання війни як способу вирішення конфліктів між народами, державами, країнами та союзами країн, розвивати дипломатію, мирні методи врегулювання конфліктів та співпрацю між країнами для забезпечення стабільності й миру у світі та важливість формування міжнародних політичних рішень, які б надалі визначали майбутнє світового порядку.