СПЕЦИФІКА ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ СВЯТ ФЕДЕРАТИВНОЇ РЕСПУБЛІКИ НІМЕЧЧИНА - Пахолок, Василь; Байрак, Сергій (Літопис Волині, 2024)
Поняття «державне свято» є широко вживаним і водночас полісемантичним. Автори дослідження схильні до розуміння державного свята як офіційно визначеного органами державної влади дня, що має особливе символічне значення для подальшого поступу держави, збереження її цілісності та наступності. Дата такого дня зумовлюється ключовою подією у житті нації або держави. Зазвичай державні свята є додатковими вихідними та передбачають певний церемоніал відзначення. Сукупність державних свят кожної держави утворює систему її державних свят, яка характеризується збалансованістю та є своєрідним політико-культурним маркером. Процедури відзначення державних свят передбачають залучення офіційних представників влади, широкого кола громадськості, лідерів думок, зарубіжних гостей. Своєю чергою, це сприяє налагодженню соціального діалогу, поширенню гуманістичних цінностей, консолідації суспільства, зростанню авторитету держави за її межами. Водночас державні свята є нагодою для прояву альтернативних політичних поглядів, що дає змогу виявити соціальну напругу. Основні риси системи державних свят Німеччини склалися після її об’єднання. Ключовим державним святом німців є День німецької єдності, що з 1990 р. відзначається 3 жовтня, день, коли відбулося об’єднання Західної та Східної Німеччини. Дату свята було визначено Договором між Федеративною Республікою Німеччина і Німецькою Демократичною Республікою про встановлення єдності Німеччини. У німецькому суспільстві періодично виникають дискусії щодо встановленої дати, однак вона залишається незмінною. Оскільки Німеччина є федеративною, кількість державних свят у різних федеральних землях варіюється і в середньому становить десять одиниць. Більшість із них відзначається у дні релігійних свят, однак у будь- якому разі вони виконують свою основну політичну функцію – консолідації суспільства.