ВПЛИВ ГРУП ІНТЕРЕСІВ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ НА ГЕОПОЛІТИЧНУ СТРАТЕГІЮ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ В ХХ–ХХІ СТОЛІТТЯХ - Телешун, Ярослав; Борсук, Артур (Літопис Волині, 2024)
Стаття детально розглядає вплив груп інтересів оборонно-промислового комплексу на геополітичну стратегію США в ХХ–ХХІ ст. Проаналізовано функції груп інтересів як агентів впливу на державну політику в умовах розгортання процесів мілітаризації, військових конфліктів, бойових дій та інформаційних війн. Розглянуто роль груп інтересів оборонно-промислового комплексу у формуванні геополітичної стратегії США як ключового гравця міжнародної безпеки, що впливають на безпеку держав та міжнародну стабільність. Групи інтересів є необхідним складником публічної політики, що впливають на формулювання та реалізацію політичних рішень. Учасники цих груп, такі як представники бізнесу, профспілок, громадських організацій та ін., спільно працюють над спільними інтересами, що впливає на ухвалення законів та розроблення політик. Групи інтересів грають ключову роль у визначенні політичних пріоритетів, лобіюють свої інтереси та домагаються врахування своєї думки під час ухвалення рішень. Наприклад, бізнес-асоціації впливають на економічну політику, а організації громадянського суспільства акцентують увагу на соціальних аспектах законодавства. Ці групи часто виступають посередниками між державними органами та громадськістю, сприяючи зрозумінню та прийняттю політичних рішень. Через них уряди можуть більш ефективно спілкуватися з різними секторами суспільства. Проте слід пам’ятати, що групи інтересів можуть мати негативний вплив на державну політику. Оцінка ролі оборонно-промислового комплексу у сучасних конфліктах є надзвичайно важливим завданням, адже детальне розуміння механізмів і наслідків таких війн є ключовим для розроблення ефективних стратегій забезпечення національної та міжнародної безпеки. Такий аналітичний підхід дає змогу ідентифікувати і протидіяти потенційним загрозам, забезпечуючи стабільність на різних рівнях.