ФОРМУВАННЯ ПОНЯТЬ «ДЕРЖАВНА БЕЗПЕКА» І «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА» В УКРАЇНІ - Баліцький, В’ячеслав (Літопис Волині, 2024)
У статті проведено аналіз наукових досліджень проблем формування понять «державна безпека» і «національна безпека» в Україні, ролі й завдань державних органів у цій сфері. Активне проведення Росією неоголошеної тотальної загарбницької війни в Україні, розвідувально-підривної та гібридно-терористичної діяльності її спецслужб покладають згідно з чинним законодавством на державні органи України базові завдання системного забезпечення безпеки держави від новітніх зовнішніх викликів, ризиків загроз і небезпек. Активізація розвідувально-підривної та терористичної діяльності спецслужб РФ стосовно України вимагає від її правоохоронних і розвідувальних органів виконання завдань з удосконалення механізмів надійного забезпечення національної безпеки держави, зокрема її дипломатичної служби, їх співробітників і членів сімей, а також відряджених за кордон громадян України, обізнаних у відомостях, що становлять державну таємницю. Сьогоденні світові тенденції, властиві більшості країн світу, свідчать про актуалізацію проблем націоналізму, сепаратизму, автономізації етнічно однорідних регіонів, боротьби за сфери впливу на міжнародній арені тощо. Зазначене поряд із недосконалістю сучасної системи застосування норм міжнародного права та недієвістю механізмів урегулювання міжнародних конфліктів (зокрема, у випадку з російською воєнною агресією проти України, коли серед зацікавлених сторін є постійні члени Радбезу ООН) може призвести до виникнення нових і загострення наявних регіональних і міжнародних конфліктів. Комплексний характер вирішення проблем забезпечення державної і національної безпеки України диктує потребу у їх глибокому науковому опрацюванні. Результати такої роботи можуть стати підґрунтям для подальшого вдосконалення законів України, відомчих нормативно-правових актів, а також розроблення дієвих практичних орієнтувань і рекомендацій, узагальнених методичних алгоритмів співробітникам МЗС, правоохоронних органів і спецслужб України.