СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ ДИСКУРС ЩОДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТУРЕЧЧИНИ: ВИКЛИКИ, ПЕРСПЕКТИВИ Й НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ - Меміш, Оксана (Літопис Волині, 2025)
Стаття присвячена аналізу суспільно-політичного дискурсу навколо процесу європейської інтеграції Туреччини, визначенню ключових викликів, перспектив і національних інтересів, що впливають на формування зовнішньополітичної стратегії країни у відносинах із Європейським Союзом. Указано на те, що турецька модель модернізації суспільства й держави майже століття привертає увагу вчених і політиків усього світу як унікальний приклад мусульманської країни, в основі політичної системи якої лежать західні за своєю сутністю принципи світськості й демократичного правління. Досліджено ключові чинники, що впливають на взаємини Туреччини з Європейським Союзом, зокрема внутрішньополітичні процеси, демократичні реформи, а також зовнішньополітичні амбіції. Проаналізовано процес поступової зміни пріоритетів Туреччини щодо європейської інтеграції, що частково пов’язано з внутрішніми політичними трансформаціями та зміненою геополітичною ситуацією. Особливу увагу зосереджено на змінах у політичному дискурсі з початку 2000-х років, зокрема в контексті зміцнення влади Партії справедливості й розвитку. Аргументовано думку про зменшення залежності Туреччини від ЄС, унаслідок чого євроінтеграція поступово відходить на другий план порівняно з іншими зовнішньополітичними й національними інтересами. Доведено, що дослідження суспільно-політичного дискурсу щодо європейської інтеграції Туреччини є необхідним для розуміння того, як цей процес впливає на політичні рішення, суспільну свідомість і міжнародний імідж Туреччини. Таким чином, процес європейської інтеграції Туреччини стикається з низкою викликів, серед яких – культурні й релігійні відмінності між Туреччиною та ЄС, внутрішньополітичні проблеми, такі як репресії й обмеження демократичних свобод, а також геополітичні розбіжності щодо зовнішньої політики Туреччини. Туреччина ставить на перший план свої національні інтереси, що включають економічне зростання, політичну стабільність і зміцнення позицій на міжнародній арені: євроінтеграція для Туреччини є важливим, але не єдиним стратегічним напрямом розвитку.