ТЕНДЕНЦІЇ ОБРАННЯ ДУХОВЕНСТВА ДО РАЙОННИХ РАД (НА ПРИКЛАДІ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Пахолок, Василь (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено тенденції участі духовенства у виборах до районних рад як кандидатів у депутати. Територіально охоплено всі шістнадцять районів Волинської області, які існували до адміністративно-територіальної реформи 2020 року й були укрупнені в чотири. Хронологічно дослідженням охоплено весь період незалежності України, починаючи від першого демократичного скликання 1990 року й завершуючи першими виборами депутатів районних рад 25 жовтня 2020 року, які проходили на новій територіальній основі. За результатами соціологічних зрізів, серед суспільних і публічних інститутів церква традиційно має високий рівень довіри впродовж усього періоду незалежності України. Це ж сприяє зростанню довіри до духовенства, світська діяльність якого може мати й публічно-управлінський характер, а тому становить науковий інтерес у політичній площині. З’ясовано динаміку участі духовенства у виборчих кампаніях до органів місцевого самоврядування регіонального рівня. Зокрема, у виборчій кампанії 1990 року представники духовенства області не робили спроб вибороти депутатські мандати. Серед причин такої аполітичності духовенства було й відокремлення церкви від держави в радянський період. Однак приклад обрання одного з митрополитів депутатом Верховної Ради в березні 1990 року свідчить про певну готовність служителів церкви включатися в політичне життя національного рівня. Піком політичної активності духовенства на субрегіональному рівні став 2002 рік. Два наступних скликання районних рад знову ж характеризувалося його значною активністю. За результатами виборів 2010 року чисельність обраних служителів церкви вже зменшилася практично удвічі. Очевидно, причинами меншої політичної активності духовенства стало загальне зниження довіри до органів публічної влади, посилення ролі політичних партій в управлінських процесах на регіональному рівні, а звідси й небажання кандидатів асоціюватися з партійними організаціями, які монополізували право висування кандидатів у депутати до районних рад.