СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МИСТЕЦТВА САКРАЛЬНОЇ ДЕРЕВОРІЗЬБИ ТА МАЛЯРСТВА В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПРИКАРПАТТЯ - Пилипів, Ігор; Тимків, Богдан (Літопис Волині, 2025)
У статті розкрито особливості становлення та розвитку образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва на Прикарпатті, зокрема сакральної дереворізьби та малярства, у хронологічній послідовності.Метою статті є аналіз творчості та мистецьких досягнень видатних майстрів Івано-Франківщини в галузі сакральної дереворізьби і малярства від початку ХХ ст. до сьогодення та врахування їхнього доробку в підготовці студентів закладів вищої освіти Прикарпаття.Проаналізовано творчість та мистецькі досягнення видатних майстрів Прикарпаття в галузі сакральної дереворізьби і малярства в художній творчості від початку ХХ ст. дотепер. Особливу увагу приділено поверненню до автентичних національних мотивів. На прикладі діяльності окремих митців показано сучасні здобутки у сфері іконопису, декоративного різьблення та художнього оздоблення сакральних архітектурних споруд. Зазначено, що доробок кожного із цих майстрів становить унікальне явище, яке через призму авторської творчої концепції розкриває художні особливості мистецької епохи на Прикарпатті. Наведено приклади мистецьких проєктів, що відзначаються високою майстерністю та індивідуальним стилем. Окрему увагу приділено спадкоємності традицій, зокрема передачі знань і практичних навичок від майстра до студента. Розкрито історію становлення та розвитку фахової мистецької освіти на Прикарпатті, насамперед діяльність Косівського державного інституту декоративного мистецтва та Навчально-наукового інституту мистецтв Карпатського національного університету імені Василя Стефаника.Висвітлено освітню та творчу діяльність викладачів зазначених закладів вищої освіти, окреслено інституційні кроки, спрямовані на створення сприятливого середовища для формування професійних мистецьких колективів.У такий спосіб вибудовується історичний наратив, що відображає еволюцію мистецьких традицій у контексті національної культури та освітньої політики.