ІСТОРИКО-ПРАВОВА ОЦІНКА ВОЛИНСЬКИХ ПОДІЙ ПОЛЬСЬКИМ ЕКСПЕРТНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ - Ярмолюк, Дмитро (Літопис Волині, 2025)
У статті зроблено спробу здійснити правову оцінку Волинської трагедії, що впливає на міждержавні та міжнаціональні відносини і є важливою для історичного примирення між народами та державами. Частина суспільства та експертів уважають антипольську акцію проявом геноциду. Серед тих, хто першим почав використовувати цей термін, були представники крайньоправих середовищ. Указано, що саме така оцінка нині стала домінантною у позиції Польської держави і позиції суспільства. Інша частина науковців заперечувала проти терміна «геноцид» щодо волинських подій, оскільки вони не мали на меті винищення польського населення.Виокремлено позицію Ґжеґожа Мотики, який у своїх оцінках еволюціонував і нині розрізняє характер українсько-польського протистояння на Волині та Східній Галичині. Автор також указує на використанні щодо волинських подій терміна «етнічні чистки», який з юридичного погляду є поняттям неоднозначним. Констатовано, що нині з політичних та правових мотивів його вживають менше. Показано, що на історико-правову оцінку польською стороною волинських подій впливають постулати, які є у її підґрунті: умисне збурення українськими націоналістами, головними винуватцями масового винищення польського населення, позірно мирних і дружніх відносин між українцями та поляками у міжвоєнний період; розмежування особливостей українсько-польських відносин у міжвоєнний період та в роки Другої світової війни, таким чином «вириваючи їх із контексту»; визнання існування в керівних проводах націоналістичного підпілля та Української повстанської армії наказу чи детального плану винищення мирного польського населення на Волині та Галичині. Висловлюється теза про те, що розгляд волинських подій згідно з нормами міжнародного права дасть змогу зняти українсько-польські суперечки щодо історико-правової оцінки українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни.