КРАЇНИ ЄС ТА МІГРАЦІЙНА КРИЗА: ВИКЛИКИ, ЗАГРОЗИ, ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ - Стрільчук, Людмила; Каліщук, Оксана (Літопис Волині, 2025)
У статті проаналізовано вплив сучасних міграційних процесів на країни Європейського Союзу та доведено, що сучасна міграція за своїми масштабами є небаченою досі та несе із собою кардинальні зміни у приймаючі європейські суспільства. Збільшення питомої ваги мігрантів різних національностей, релігій та культур у країнах ЄС призводить до серйозних соціокультурних трансформацій, які становлять серйозну загрозу національним ідентичностям та культурам. Країни ЄС, що в останні десятиліття прийняли мільйонні потоки мігрантів, постали перед низкою проблем економічного, соціального та культурного характеру, що призвело до міграційної кризи та зростання соціальної напруги у приймаючих суспільствах. Проаналізовано причини активізації потоку мігрантів до країн ЄС, доведено, що частина мігрантів складно адаптовується (або не здатна до адаптації) у приймаючих суспільствах, а тому відбувається культурна та релігійна асиміляція європейських країн мігрантами. У цьому полягає одна з найглибших причин міграційної кризи. Як наслідок, нині у більшості країн Європейського Союзу відбуваються трансформаційні процеси соціально-культурної сфери.Країни Євросоюзу в останні 10–15 років постали перед серйозною міграційною кризою, що несе чимало викликів та загроз їхнім суспільствам. Власне, від вирішення цієї кризи залежить доля Альянсу. У статті аналізуються довгострокові та короткострокові перспективи та заходи, яких мав би вжити ЄС задля вирішення міграційної кризи. Для реалізації короткострокових та довгострокових заходів щодо вирішення міграційної кризи необхідно розробити стратегію, яка влаштує усі країни Співтовариства.