З’їзд монархів європейської середньовічної цивілізації у Луцьку в історії та культурі - Бондаренко, Геннадій; Гулько, Геннадій; Дем’янюк, Олександр (Літопис Волині, 2019)
Ця стаття про те, що у 2019-му році місто Луцьк відзначає 590-ту річницю з‟їзду європейських монархів. Очевидно, що буде багато зарубіжних гостей. Створено організаційний комітет по відзначенню свята. Варто зауважити,що ця історична подія знайшла відображення у мистецтві. Зокрема у живопису, який доступний авторам і який свідчить про те, що поєднання можливостей історії та мистецтва виводить будь-яку історичну подію не лише на рівень сприйняття і політичних оцінок, а й на рівень культурно-цивілізаційний. У статті представлені в портретних зображеннях Вітовт, Ягайло, Сигізмунд і деякі інші учасники зібрання. Варто зазначити, що у статті представлено три картини, які розповідають про приїзд гостей до Луцького замку А. Орльонова, про власне з‟їзд Й. Мацкявічуса, і кулуари під час перерви А. Серебрякова. Також подія відбита у філателії. Є марки різного кольору і 2-х номіналів, які були випущені у Литві 1932 р. Крім того, у Луцьку випущено матеріали конференцій, присвячені цій події і навіть видано п‟єсу Віктора Гребенюка. Середньовічна епоха того часу відтворена дослідниками Волинського краєзнавчого музею. Портрети, одяг, зброя інші артефакти є у цій цікавій публікації. Подія історичного часу - з‟їзд монархів у Луцьку 1429 р. є знаковою для міста і є важливою для всієї української історії, яка вже тоді була і європейською. Вона свідчить про те, що місто і регіон займали чільне місце у геополітиці європейського значення. Зокрема, місто Луцьк на невеликий час стало важливим політичним центром, у якому мали розв‟язуватися не лише претензії князівської влади, а й питання турецької загрози, поширення впливу Ватикану тощо. Загальна кількість гостей Луцького з'їзду сягала 15 тис. осіб, що перевищувало все тогочасне населення міста у 3 рази. Вони перебували у Луцьку з 9 по 29 січня і представляли 15 держав. Саме в Луцьку у 1429 році зароджувалася європейська дипломатія, а місто отримало міжнародне визнання з важливих центрів Європи. У зв‟язку з цим, у місті є чимало різних об‟єктів, які можуть бути ввикористані в екскурсійно-туристичній діяльсті і бути цікавими для туристів з Польщі, Литви, Німеччини, Росії, Ватикану та інших країн.