Маловідомий державний дисидент доби середньовіччя на Волині - Гулько, Геннадій (Літопис Волині, 2019)
Автор розповідає про мало відомі сторінки історії Волині і, зокрема про дисидента великого князя Тверського Михайла Борисовича. Великий князь переховувався на Волині від Московського переслідування наприкінці XV століття. Він мав маєток в селі Печихвости Перемильського повіті на Волині, що стало підставою для таких висновків після нумізматичної знахідки У статті описується політична ситуація, яка склалася на той час у відносинах між різними князівствами Північно – Східної Русі в складі Московської держави наприкінці XV століття. Проімперське «збирання» територій досягало свого апогею. У 1485 році настала черга Великого князівства Тверського. Монета свідчить про відомого дисидента державного рівня, великого князя Тверського Михайла Борисовича, який потерпів від політики феодального суверена як борець проти тиранії за особисту свободу та самостійність свого князівства. Михайло Борисович знайшов притулок на Волині, мав тут маєток і, можливо, роками проживав тут. Але з ряду причин у місцевих наукових та краєзнавчих публікаціях це майже не згадується. Зважаючи на цю обставину та знахідку в 2018 році тверської монети пуло біля села Озденіж Луцького району, і це може мати відношення до князя- втікача Михайла Борисовича. Тому ця маловідома тема за умов російсько-українських відносин сьогодення все ж має актуальне значення. У статті також наводяться аналоги дисиденства. Автор представляє Андрія Курбського, який також переховувався на Волині і був політичним біженцем у часи Івана ІV. На Волині в 1571 р. князь одружився на Марії Юріївні, удові по Михайлові Козинському, уродженій княжні Гольшанській-Дубровицькій, але союз не склався і подружжя розлучилось в 1578 р. Адже від першого шлюбу в Марії було два сини Ян і Андрій, і були вони страшенними розбійниками. A.M. Курбський помер у травні 1583 р. у своєму маєтку в Ковелі та був похований у Ковельському монастирі Святої Трійці у Вербц.