ВПЛИВ ПОДІЙ В УКРАЇНІ НА РОСІЙСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ВІДНОСИНИ (2004–2014) - Тадждехібонаб, Мехпара Каміль кизи (Літопис Волині, 2021)
У статті йдеться про те, як події, які відбулися на Україні в 2004–2014 роках, вплинули на відносини між Російською Федерацією та Республікою Польща. Автор зазначає, що з початку нового тисячоліття в російсько- польських відносинах починається новий етап, що було пов’язано як зі змінами у внутрішньополітичному житті Росії, так і з вступом Польщі навесні 1999 року в НАТО. У 2000–2003 роках у взаєминах двох держав спостерігалося «потепління», почався політичний діалог на вищому рівні. Однак «потепління» в міждержавних відносинах довго не тривало – вже в листопаді 2004 року в російсько-польських відносинах відчувалося «перше похолодання», що було пов’язано з подіями в сусідній Україні. Відомо, що в листопаді 2004 року в Україні відбулися президентські вибори, на яких основна боротьба йшла між прихильником прозахідного шляху розвитку України В. Ющенком та проросійським В. Януковичем. У 2004 році Польща підтримувала українську «помаранчеву революцію», і в перемозі В. Ющенко тоді польські політики грали значущу роль. Позиція Польщі не сподобалася Росії, і В. Путін звинуватив А. Кваснєвського у втручанні у внутрішні справи інших країн. Однак надалі щодо Польщі у прозахідного В. Ющенко риторика змінилася. Все це кинуло тінь на його передвиборчу обіцянку «зближення з Польщею». На чергових виборах у 2010 році В. Ющенко позбувся підтримки Польщі. На тлі поразки В. Ющенко на президентських виборах у 2010 році в стосунках між Росією та Польщею почалося чергове «потепління» відносин, проте воно довго не тривало. У зв’язку з подіями в Україні, що почалися з осені 2013 року, відносини між двома державами знову зіпсувалися. Польська держава і польське суспільство підтримували Євромайдан. Відносини між Росією і Польщею особливо зіпсувалися після березня 2014 року, коли Росія, зневажаючи всі міжнародні правові норми, захопила Кримську республіку, під прикриттям добровольців в українські області, Донецьк і Луганськ були введені російські збройні сили. Починаючи з весни 2014 року в стосунках між Росією і Польщею, в тому числі Росії з Європейським Союзом почалася «холодна війна», яка триває до сьогоднішнього дня. Польська сторона вважає за можливе повернення до нормальних відносин, якщо Росія відречеться від агресивної політики проти України, виведе свої військові формування з Донбасу і Луганська і поверне Крим Україні.