МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСВІТНИЦЬКО-ВИХОВНИХ ЗАХОДІВ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ВОЛИНІ У 1920–1930 рр. - Філіпович, Мирослава (Літопис Волині, 2022)
У роботі здійснюється аналіз методичного забезпечення просвітницько-виховних заходів на Волині у 1920–1930 рр., адже під впливом національно-культурного відродження змінюється стратегічна мета діяльності культурно- просвітницьких організацій. Зусилля прогресивного українства були спрямовані на формування національно свідомого громадянина, здатного здобути незалежну державу і зберегти її. При цьому зміст, методи та форми діяльності постійно вдосконалювалися відповідно до загальної просвітницько-виховної мети. Товариства Волині у міжвоєнний період усвідомлювали, що час та обставини вимагали змін, появи інтелектуально багатої людини, яка вміла б підпорядкувати свої почуття розумові, тому основною ціллю у громадсько-педагогічній практиці стає виховання характерів. Мета статті – висвітлення методів громадської діяльності та методичного забезпечення, які були спрямовані на національне виховання. Сформована зусиллями громадських товариств особистість повинна була гармонійно поєднувати у своїй діяльності суспільні й особисті інтереси, а за необхідності вона свідомо мала підпорядковувати особисті інтереси суспільним. Провідним засобом виховання такої людини було визначено самоосвіту. Методологічну основу становить порівняльно-історичний підхід, що передбачає сукупність пізнавальних засобів, процедур, які дають змогу виявити схожість і відмінність між явищами, що вивчаються. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі громадсько-педагогічно середовища на Волині з погляду становлення формування національно-патріотичної особистості в умовах окупації.