ВИКОРИСТАННЯ КЛЮЧОВИХ ПОДІЙ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ДЛЯ ЗАМУЛЮВАННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ М. ПЕРЕЯСЛАВА - Коцур, Леся (Літопис Волині, 2022)
Повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року та агресивна експлуатація нею історичних подій Другої світової війни в черговий раз привернули увагу українських дослідників до цієї проблематики. Спираючись на теоретичні напрацювання Моріса Хальбвакса, П’єра Нора, Маоза Азарьяху, Яні Вуолтінахо, Лоуренса Д. Берга, Тараса Кузьо та інших науковців, які ґрунтовно які розкривають основи сучасних студій пам’яті й пояснюють яким чином топонімічна політика впливає на процес становлення історичної пам’яті, мені вдалося підібрати належний методологічний інструментарій для дослідження. Окрім того, метою цієї статті є подальше розвінчування російських міфів про цей історичний період. У запропонованій статті на прикладі м. Переяслава продемонстровано те, як переломні й криваві події часів Другої світової війни були використані радянським тоталітарним режимом у власних ідеологічних цілях та до яких наслідків ці рішення привели у ХХІ столітті. Зокрема, розкрито причини, передумови та ідеологічні особливості перейменування 12 жовтня 1943 року давньоруського міста Переяслава у м. Переяслав-Хмельницький. Обґрунтовано, чому саме постать Б. Хмельницького була обрана для цієї зміни і які ідеологічні міти вона мала інкорпорувати в український соціум, пов’язані з Переяславською радою 1654 року та великоросійською шовіністичною ідеєю про так звані «братні народи». Окрему увагу приділено ролі переяславців у процесі перейменування міста Переяслава на Переяслав-Хмельницький. Висвітлено тогочасну реакцію німецької сторони на цей акт топонімічної політики. Показано, який відбиток наклав цей крок радянської влади на історичну пам’ять сучасного покоління переяславців і його реакцію на повернення історичної назви місту, яка тривала понад двадцять років після відновлення незалежності України. Крізь призму Переяслава продемонстровано роль російського впливу на процес збереження радянської історичної пам’яті в незалежній Україні.