ОДЕСЬКІ МІСЬКІ ГОЛОВИ-ГРЕКИ ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХІХ СТ.: ПРИКЛАД ІНТЕГРАЦІЇ ІНОЗЕМНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ДО МІСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Уварова, Олена (Літопис Волині, 2022)
У статті на прикладі біографій трьох міських голів Одеси першої третини ХІХ ст. проаналізовано процес інтеграції грецьких іноземних переселенців до міського середовища. Подано відомості про життя та діяльність одеських купців грецького походження – Івана Кафеджи, Івана Амвросіо, Дмитра Інглезі, показано, що вони дієво брали участь у громадських, комерційних, соціальних та культурно-освітніх починаннях, сприяючи тим самим зростанню добробуту міста. Навіть обмаль знайденої інформації про Івана Кафеджи свідчить про його дотичність до становлення сучасного міста як члена Комісії (Комітету) для відбудови одеської гавані. Іван Амвросіо доклав зусиль до налагодження водопостачання міста, займався справами міського шпиталю та брав участь у боротьбі з епідеміями, сприяв появі Грецького комерційного училища, утворенню Грецького філантропічного товариства. Дмитро Інглезі був членом будівельного комітету, комерційного суду, комісії міського шпиталю, комісії для влаштування одеського порто-франко тощо, брав участь у протиепідемічних заходах та входив до складу благодійницьких товариств. Проведений аналіз свідчить про намагання грецького купецтва долучатися до громадської служби, суспільних справ та формування міської культури, що ілюструє їхню інтеграцію до нового середовища та внесок у розвиток Одеси. Висвітлені подробиці життя та діяльності представників грецької громади, які обіймали посади міських голів, одночасно персоналізують становлення одеського міського самоврядування. Зроблено висновок, що сприятливі умови для облаштування на новому місці, як-то релігійна спорідненість, комерційна специфіка міста, лояльність уряду та місцевої влади, сприяли поступовій інтеграції та асиміляції грецьких іноземних переселенців у новому середовищі, але не зменшили почуття їхньої ідентичності.