ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ» МАЙБУТНІМ БАКАЛАВРАМ-ПОЛІТОЛОГАМ - Постельжук, Олександр; Валюх, Людмила (Літопис Волині, 2022)
У дослідженні охарактеризовано специфіку викладання в Рівненському державному гуманітарному університеті (РДГУ) навчальної дисципліни «Основи науково-дослідної роботи» майбутнім бакалаврам- політологам, яка є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів за спеціальністю 052 «Політологія». Вивчення навчальної дисципліни «Основи науково-дослідної роботи» сприяє впровадженню «смислової» моделі політологічної освіти, яка спрямована не лише на передачу інформації про соціально-політичну сферу, але й на проникнення у сутність політичних явищ і процесів. Під час вивчення курсу здобувачі знайомляться з усіма етапами теоретичної й експериментальної науково-дослідної роботи, із сучасними методами й методиками наукового дослідження, технікою експерименту й обробки його результатів, вчаться працювати з даними, їх аналізувати, критично оцінювати стан досліджуваного питання, готувати реферати, огляди й звіти, виступати з доповідями про виконану роботу, освоювати реальні умови роботи в наукових колективах. Доведено, що засвоєння основ науково-дослідної роботи лише через систему «лекція-семінар» є неефективним, на противагу практичному характеру занять. Ефективнішими є методи теоретичного аналізу наукової літератури, спостереження, анкетування, експертне опитування, експеримент, мозковий штурм, ділові ігри, метод кейс-стаді, Swot-аналіз, моніторинг, фокус-групові дослідження, Інтернет-моніторинг соціальних мереж, тематичних блогів і форумів, сценарний аналіз й ін. З’ясовано, що ефективним є виконання здобувачами освіти індивідуальних науково-дослідних завдань з дисципліни – конкретного дослідження за фахом. Різного рівня дискусійні майданчики, наукові дослідження, систематична публікація матеріалів і результатів наукових пошуків здобувачів освіти в галузі політичної науки – все це дає змогу забезпечити ефективну систему викладання навчальної дисципліни «Основи науково-дослідної роботи». Саме науково-дослідницька діяльність є сполучною ланкою між навчальною діяльністю у ЗВО і професійною діяльністю особистості. Науково-дослідницька робота майбутніх бакалаврів-політологів у ЗВО – це вища форма навчальної діяльності, яка насамперед добровільна за вибором та внутрішньо мотивована. Саме до неї готуємо майбутнього політолога в процесі вивчення навчальної дисципліни «Основи науково-дослідної роботи».