ДО ПИТАНЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ПРИСТОСУВАННЯ ОБОРОННИХ СПОРУД НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА «ЗАМКИ ТЕРНОПІЛЛЯ» - Грицюк, Діонисій (Літопис Волині, 2023)
У статті розглядається робота у галузі охорони, вивчення, збереження, реставрації та музеєфікації замків і фортифікаційних об’єктів Тернопільщини. Поле зору дослідження обмежене одинадцятьма замковими та палацовими комплексами, котрі включені до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля». Таким чином, розглянуто Збаразький, Теребовлянський, Кривченський, Микулинецький, Скалатський, Підзамоцький, Язлівецький, Золотопотоцький, Скала‑Подільський, Чортківський замки та Вишнівецький палацово-парковий ансамбль як об’єкти пам’яткоохоронної роботи. Опрацьовано основні етапи становлення та розвитку пам’яткоохоронної справи, щодо замків і фортець Тернопільщини. Встановлено, що початковим етапом для організації пам’яткоохоронної роботи на Тернопільщині стали 1920–1930‑ті рр. На початковому етапі ключову роль у процесі збереження та реставрації замків відігравали громадські активісти та організації. Розглянуто окремі аспекти діяльності науково-дослідних та археологічних інститутів, що працювали на базі оборонних споруд Тернопільщини у 1950–1980‑х рр., та встановлено, що головна увага приділялася виключно пошуковим роботам. Окремі заходи з реставрації та консервації в означений період були спрямовані на пристосування замків до радянських потреб. Окрема увага приділена діяльності Національного заповідника «Замки Тернопілля» у галузі організації захисту та музеєфікації архітектурних пам’яток, що перебувають у його складі. Встановлено основні напрями роботи та досягнення Національного заповідника «Замки Тернопілля» у пам’яткоохоронній галузі, а також визначено прогалини у роботі установи.