ЄПИСКОП МИКОЛАЙ ЧАРНЕЦЬКИЙ: МУЧЕНИК ЗА ВІРУ ТА ЖЕРТВА РОСІЙСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ (В СВІТЛІ ПИТАННЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ) - Мельничук, Василь; Жук, Андрій (Літопис Волині, 2023)
Процеси демократичного розвитку української держави дозволяють проводити незаангажовані дослідження невідомих сторінок історії України, а головно історії Української Церкви. Одним із малодосліджених етапів становлення Греко-Католицької Церкви в Україні є період її катакомбного існування (1946–1989 рр.): коли влада імперської росії в складі радянського союзу масово проводила репресії супроти греко-католицького духовенства та вірян. Розсекречені матеріали псевдо судових засідань над провідниками Церкви дають можливість відкрити всі злочини тоталітарного режиму. Події минулого століття перегукуються із сьогоденням – часом жорстокої війни росії проти України, повномасштабно розпочатої 24 лютого 2022 року. Тепер, як майже 100 років тому українці, котрі по-справжньому здатні вільно мислити, виявляти свою думку та бути патріотами гинуть на полі бою чи в полоні ворогів за власну незалежність. Ця боротьба триває від початку існування Української держави, бо війна точиться між добром та злом. На стороні першого стоять вільні люди-українці: воїни, волонтери, медики, священики… У статті зроблена спроба представити останні роки життя та діяльності Апостольського візитатора для вірних католиків візантійського обряду на Волині єпископа, а нині блаженного священномученика Миколая Чарнецького Чину Найсвятішого Ізбавителя. Авторами пропоновано детальний огляд подій, пов’язаних із арештом, ув’язненням, засланням та мучеництвом Миколая Чарнецького, який став жертвою російської пропаганди, свавілля та жорстокості, яка також має місце в сьогоденні. Метою статті є висвітлити та окреслити мученицький шлях єпископа Миколая Чарнецького та вказати на паралелі між подіями на Галичині часу Другої світової війни та російсько-українською війною (на основі життя єпископа). Серед поставлених завдань виділяємо означення ролі Миколая Чарнецького в формуванні світогляду та релігійної свідомості громадян в часі війни та репресій; дослідження місць, де відбував незаконне покарання Миколай Чарнецький. Наукова новизна полягає в систематизації наявних знань та свідчень очевидців про мученицький шлях єпископа Волині Миколая Чарнецького.