ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ В ОСВІТНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ - Філіпович, Мирослава (Літопис Волині, 2023)
У дослідженні аналізується роль історичної пам’яті у формуванні національної самоідентифікації, а також роль, яку має відігравати система освіти в цьому непростому процесі. Дев’ять років триває російсько-українська війна, війна, яка принесла Україні тисячі загиблих, поранених, мільйони переселенців, окупацію її території та найсерйозніші порушення прав людини. Українці є очевидцями збройного конфлікту. У зв’язку із цим постають питання: як освіта має формувати історичну пам’ять про війну, що триває, яка її роль, що та як ми маємо зберегти для наших нащадків? Адже образи пам’яті нестійкі та фрагментарні. Лише обставини, що примушують до згадок, дозволяють пам’яті набути цілісність і стійкість. Російсько-українська війна, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, актуалізувала питання ролі та значення історичної освіти населення, а також потребу переосмислення методологічної складової частини досліджень з історії України. Метою дослідження є з’ясування концептуальних основ формування історичної пам’яті через систему сучасної освіти в Україні, а завданням даної розробки є встановлення рівня ефективності впроваджуваних реформ. Наукова новизна полягає в комплексному аналізі системи освіти як складової частини у формуванні історичної пам’яті.