МІГРАЦІЙНА КРИЗА В РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА ВНАСЛІДОК РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Гусак, Дарія (Літопис Волині, 2023)
У статті зроблена спроба проаналізувати міграційні процеси, що пов’язані з повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року Російської Федерації в Україну. З’ясовано події початкового етапу російсько-української війни та їх вплив на процеси переміщення осіб з метою пошуку безпечного місця проживання. Автор досліджує на прикладі Республіки Польща механізми подолання міграційної кризи. Частково розкрито питання міграційної політики ЄС стосовно українців. Проаналізовано процес інтеграції біженців з України у польському середовищі. З’ясовано правовий статус вимушено переміщених осіб у Республіці Польща. У дослідженні наведені статистичні дані кількості мігрантів, які перетнули польський кордон, та їхня частка, які залишились у Польщі. Розкрито роль польської держави у забезпеченні першочергових потреб біженців. У статті проаналізовано рішення уряду Польщі, які вплинули на швидке вирішення нагальних питань українців. Вивчено різні джерела фінансової допомоги вимушеним мігрантам. Визначені пільги, якими користувались українці в перші місяці після початку повномасштабної російсько-української війни. У статті проаналізовано проблеми працевлаштування біженців. З’ясовано роль гуманітарної допомоги в Польщі та інших міжнародних гуманітарних організацій. На основі соціологічного дослідження вивчені настрої вимушених мігрантів, виокремлено питання, які найбільше турбують українців у Польщі. Автор досліджує трансформації державної політики Республіки Польща стосовно біженців з України. Розкрито причини можливої другої хвилі масштабних міграційних процесів та підготовку польського уряду до нових викликів, пов’язаних з руйнацією критичної інфраструктури в Україні.