ПОЛІТИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЯПОНІЇ В ЕПОХУ СЬОҐУНАТУ ТОКУҐАВА - Стрільчук, Людмила; Шеремета, Анна (Літопис Волині, 2023)
У період із 1603 по 1868 рік Японія перебувала під владою династії сьоґунів Токуґава, які не лише зуміли об’єднати роздроблену країну в єдиний політичний моноліт, але й здійснили низку політичних і соціальних перетворень у країні. У досліджуваний період відбулося «закриття» Японії, що убезпечило її від проникнення колонізаторів і позбавило зовнішніх культурних впливів, завдяки чому японська культура формувалася та розвивалася відокремлено, набуваючи специфічних особливостей і унікальних рис. У представленій статті здійснено аналіз управлінської діяльності сьоґунату Токуґава. Виокремлено два аспекти в діяльності сьоґунів, а саме в контексті служіння нації, серед яких: зменшення ролі імператора в політично-суспільному житті та відхід від традиційного для Японії синтоїзму та нової релігії християнства та перехід японського суспільства до конфуціанства, яке, з одного боку, вплинуло на менталітет японців і підхід до життя, а з іншого – не містило традицій обожнювання імператора, як це було в синтоїзмі, і цим самим утверджувало владу сьоґунів. Авторками статті наголошено на чіткій соціальній ієрархії, що була запроваджена під час правління сьоґунату Токуґава, і проаналізовано її особливості й еволюцію. Саме соціальні та політичні трансформації, що мали місце в японському суспільстві в період правління сьоґунату, стали основою для подальшого розвитку Японії, відчутно вплинули на його культуру та ментальність нації.