РОЗВИТОК ПОЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Теремко, Віктор (Літопис Волині, 2023)
Посилення впливу чинників глобалізації зумовлює поглиблення процесів трансформації політичних систем і призводить до необхідності залучення у практичну діяльність сучасних цифрових технологій та інформаційно-аналітичних систем. Розвиток політичної системи України в умовах сьогодення можна схарактеризувати як такий, що піддається істотному дестабілізуючому впливу чинників зовнішнього та внутрішнього середовища, одним із найбільш вагомих серед яких є цифровізація. За таких умов постає необхідність проведення поглиблених досліджень у напрямі виявлення особливостей і проблем розвитку політичної системи України в умовах цифровізації, а тематика дослідження набуває особливої актуальності. У статті досліджено основні наукові підходи до виявлення особливостей розвитку політичної системи України в умовах цифровізації, проаналізовано проблеми розвитку політичної системи України. Установлено, що наявний стан політичної системи України характеризується як нестабільний, а політичні процеси потребують удосконалення. Доведено ефективність цифровізації в механізмі забезпечення розвитку політичної системи, оскільки завдяки її технологіям досягається можливість забезпечення прозорості механізмів обрання органів державної влади, формування впливового парламенту та розширення сфери компетенції органів місцевого самоврядування на засадах демократії та максимально можливої участі громадськості в ухваленні відповідних рішень. Запропоновано основні напрями вдосконалення політичної системи України, серед найбільш вагомих із яких є потреба в завершенні адміністративно-територіальної реформи, усунення дублювання функцій органів державної влади, їх чітке розмежування та законодавче закріплення, а також формування ефективної виборчої системи та забезпечення її прозорості.