РИМО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА В УКРАЇНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТ. У СУЧАСНОМУ ІСТОРІОГРАФІЧНОМУ ДИСКУРСІ: РЕҐІОНАЛЬНИЙ ЗРІЗ - Каліщук, Оксана (Літопис Волині, 2023)
У статті висвітлено історіографічні дослідження вітчизняних та зарубіжних (передовсім польських) науковців, присвячені проблемам діяльності Римо-католицької церкви на українських землях у повоєнні роки. Розсекречення великого масиву джерел, доступ до нової інформації (особливо у 90-х роках ХХ ст.), широке використання нових методологічних підходів (зокрема, oral history) дали змогу розкрити авторам новітніх студій замовчувані або штучно приховувані моменти історії Римо-католицької церкви. Зі здобуттям Україною незалежности починається якісно новий етап у дослідженні діяльности Римо-католицької церкви, розширюється спектр досліджуваних проблем, і предметами наукового пошуку стають питання правового регулювання Римо- католицької церкви, її узалежнення від світської влади. Стверджено, що фундаментальні дослідження з історії Римо-католицької церкви в Україні у другій половині ХХ ст. доповнюють студії, у яких розглядали особливости функціонування Костелу в окремих реґіонах. Указано на нерівномірність вивчення різних частин України: якщо діяльности католицького духовенства на західноукраїнських землях присвячено численні роботи вітчизняних та зарубіжних (передовсім польських) учених, то особливости функціонування на Півдні та Сході маловивчені. Пояснено тим, що Римо-католицька церква там не мала міцного коріння і впливу. Історіографія охоплює праці різного наукового рівня, достовірности наведеної в них інформації. Водночас попри зростаючу активність наукових пошуків кількість «білих плям» указує на перспективи нових історичних студій. Зазначається, що подальші наукові розвідки особливостей функціонування Римо-католицької церкви в українських регіонах після Другої світової війни доповнять її розуміння як живого, динамічного організму.