ЙОСИФ СЛІПИЙ У РОЗБУДОВІ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В ЕМІГРАЦІЇ - Пилипів, Ігор; Турків, Світлана (сестра Дарія Турків ЧСВВ) (Літопис Волині, 2023)
Мета статті – висвітлити діяльність митрополита, кардинала та патріарха Йосифа Сліпого в розбудові Української греко-католицької церкви в діаспорі. Методологія дослідження. У роботі використано принципи історизму, науковості, об’єктивності; просопографічний, порівняльний та статистичний методи. Наукова новизна. У статті вперше комплексно висвітлюється діяльність Йосифа Сліпого у зміцненні та згуртуванні українців діаспори через розбудову Української греко-католицької церкви в місцях компактного проживання українців у різних країнах світу. Висновки. Після звільнення з більшовицьких концтаборів, де він перебував 18 років, та приїзду до Ватикану митрополит Йосиф Сліпий розгорнув активну діяльність у питанні розбудови Української греко-католицької церкви в діаспорі та захисту мільйонів українців у Радянському Союзі. Із метою привернути увагу до становища українців та переслідуваної Церкви в СРСР брав участь у різноманітних публічних заходах. Зустрічався з керівниками держав, відомими європейськими та американськими політиками, релігійними та культурними діячами. Другим важливим напрямом діяльності митрополита була розбудова Української католицької церкви у Європі та Америці. Метою було збереження візантійського обряду в богослужінні, української мови, культури та єдності української діаспори. Із цією метою Й. Сліпий відвідав місця компактного проживання українців у Європі, Північній та Південній Америці, Австралії. Для фахової підготовки греко-католицького духовенства заснував Український католицький університет у Римі. Із метою консолідації українського духовенства проводилися спільні синоди єпископів із різних країн. Велике значення мав виступ Йосифа Сліпого на ІІ Ватиканському соборі 11 жовтня 1963 р., на якому поставив вимогу про надання статусу патріархату для Української греко-католицької церкви. Такі заходи сприяли розбудові адміністративно-церковної структури, збереженню української мови, візантійського обряду та культури українців у діаспорі.