ОПОЗИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗЕЛЕНИХ ПАРТІЙ ПОЛЬЩІ ТА УГОРЩИНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ - Ярош, Ярослав; Бугайчук, Антон (Літопис Волині, 2023)
Статтю присвячено дослідженню опозиційної діяльності польських (Partia Zieloni) та угорських (Lehet Más a Politika) зелених партій як опозиції до уряду цих двох країн у період із березня 2020 р. до квітня 2021 р. у специфічних умовах пандемії коронавірусу. Такий порівняльний аналіз зумовлений низкою подібностей політичної системи та політичного режиму в Польщі та Угорщині, які описані у статті. Дослідження проведене здебільшого з використанням методів контент-аналізу, порівняльного аналізу та історичного аналізу. Зокрема, на підставі контент-аналізу публікацій та програмних документів двох партій ми встановили, що вони перебували у жорсткій опозиції до провладних партій та уряду і були частиною опозиційних об’єднань. У тематичному вимірі встановлено, що угорські зелені приділяли більше уваги соціальним аспектам та подоланню бідності, а польські – проблемам рівності та подолання дискримінації й упереджень. Проте такі відмінності були суттєво зумовлені об’єктивними обставинами, а не ідеологічними розбіжностями. Так, соціальний фокус угорських зелених зумовлений значними негативними соціальними наслідками пандемії коронавірусу, що стали приводом для критики уряду з боку зелених. І хоча у Польщі соціальні проблеми як наслідок пандемії також були присутні, акцент польської Partia Zieloni на питаннях рівності та недискримінації зумовлений значною мірою протистоянням із консервативною правлячою партією, що намагалася обмежити право на аборти, права ЛГБТ+ тощо. У вимірі пандемії коронавірусу встановлено, що обидві партії приділяли суттєву увагу постраждалим галузям і намагалися адаптувати свою діяльність, зокрема публічні декларації до вирішення проблем, зумовлених пандемією. Тема коронавірусу стала однією з ключових для них поряд із питаннями довкілля та зміни клімату, які лежать в ідеологічній основі для зелених партій загалом. У змісті їхніх заяв та пропозицій щодо протидії та подолання наслідків пандемії суттєво відображені такі ідеологічні аспекти, як екоцентризм, значна соціальна роль держави, захист прав та свобод особистості.