СЕРЕДНЯ АГРАРНА ОСВІТА У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ В 1964–1985 РОКАХ - Левенець, Олександр (Літопис Волині, 2024)
Стаття відображає результати науково-історичного дослідження, темою якого є середня аграрна (сільськогосподарська) освіта у Волинській області в середині 60-х – у першій половині 80-х років ХХ ст. Хронологічні межі дослідження зазначеної теми зумовлюються епохою «застою» (1964‒1985 рр.). Продемонстровано основні особливості розвитку середньої аграрної освіти у Волинській області. Проаналізовано кадровий аспект, процес забезпечення аграрних технікумів викладацьким персоналом, а також матеріально-технічним і дидактичним забезпеченням.  Також описано процес вступу учнів в аграрні технікуми, особливості тогочасних вступних кампаній. Автор намагався описати навчально-методичний аспект середньої аграрної освіти та демонструє його взаємозв’язок з іншими аспектами професійно-аграрної освіти у Волинській області. Аналізуючи середню аграрну освіту в області у 1964–1985 рр., слід приділити увагу соціальному забезпеченню тогочасних працівників освіти і здобувачів освіти, тому в роботі наведено показники заробітної плати освітян того часу, її зміну впродовж досліджуваного часу. Окремо виділено наявні дані щодо призначення та виплати стипендії учням аграрних технікумів.  Під час дослідження цієї теми було використано широкий асортимент історичних джерел, більшість з яких становлять неопубліковані архівні документи, які зберігаються у Державному архіві Волинської області. У джерельну базу також входять волинська регіональна періодика радянського часу і свідчення очевидців. Автор користувався загальнонауковими та історично-науковими методами наукового дослідження, зокрема методами аналізу і синтезу, дедуктивним та індуктивним, проблемно-хронологічним, порівняльно-історичним і статистичним.  Робота є цікавою історикам-науковцям, викладачам, управлінцям аграрного сектору, студентам вищих і середніх навчальних закладів, а також тим, хто цікавиться історією освіти України в радянський час.