НЕ ВТРАЧЕНІ ПРАЦІ З ІСТОРІЇ ГАЛИЧИНИ І ВОЛИНІ - Халак, Надія (Літопис Волині, 2024)
Публікується український переклад текстів двох рукописних статей – Galizien von der Anschluẞan Oesterreich та Galizien unter Deutsch-Oesterreichisches Verwaltung історика С. Томашівського (1875–1930) з тематики політичної історії Галичини і Волині у кількох історичних періодах: від початків політичного життя та впродовж самостійного існування до середини ХІV ст., від того часу до останньої чверті ХVІІІ ст. у складі Речі Посполитої, від 1772 р. до Першої світової війни. У передмові до публікації проаналізовано основні історіографічні тези автора. Описуючи кожний історичний період, історик, насамперед, концентрував увагу на політичному складнику розвитку: правно-політичному становищі, політичних обставинах – міждержавних союзах і протистояннях, наскільки вони впливали на це становище, які з них сприяли політичному і культурному розвитку українців та йшли по лінії втримання національної ідентичності. Найдокладніше автор висвітлив період державного існування до середини ХІV ст. Учений актуалізував питання зміни правно-політичного становища українських етнічних земель в Австро- Угорській монархії (йшлося про створення української національно-культурної автономії у рамках монархії), які порушували його попередники у ХІХ ст. Він обґрунтував цю потребу історичними аргументами і зробив критичний огляд політики австрійського та австро-угорського урядів по відношенню до політичних змагань українців від кінця ХVІІІ ст. включно по військове протистояння з Росією на початку ХХ ст. Тексти статей вдалося відновити з рукописів автора, окремі сторінки яких зберігаються у різних архівних справах Центрального державного історичного архіву у Львові.