МАТЕРІАЛИ ПРО НАСИЛЬНИЦЬКІ СМЕРТІ У ГАЗЕТІ «ХОЛМСЬКА ЗЕМЛЯ» (1943–1944): ВІДГОМІН ПОДІЙ І СПОСОБИ ЇХ ВИСВІТЛЕННЯ - Головата, Лариса (Літопис Волині, 2024)
Статтю сфокусовано на вивченні єдиної у роки Другої світової війни реґулярної газети для українського населення люблінського дистрикту Генеральної губернії – «Холмська земля» (1943–1944). Проаналізовано окремий сеґмент змісту видання – некрологічні матеріали. Назагал у 82 числах тижневика «Холмська земля» опубліковано не менше 210 посмертних звісток. Із них незначну кількість – 23 некрологи – присвячено особам, які померли природною смертю, у поважному віці або від хвороби. Частина їх повідомляла про місцевих мешканців, але також про втрати в інших дистриктах – примітних своєю діяльністю діячів науки, культури, фінансової і господарської ділянки, медицини тощо. Переважна більшість некрологів стосувалася осіб, які загинули від воєнних і різного роду насильницьких дій, а саме – екзекуцій німців за присудами спеціального суду у Львові, що мало слугувати пересторогою для населення Генеральної губернії; полеглих на німецько-радянському фронті українських бійців і найбільше – втрат цивільного населення від насильницьких дій польських бойовиків та невстановлених злочинців. Газетні публікації містять цінні й мало відомі біографічні деталі, подробиці про діяльність загиблих осіб у роки німецької окупації, перелік заслуг, характер і резонанс скоєних убивств, перебіг похоронів тощо. Натомість украй мало свідчень оприлюднено про мотиви і причини насильницьких дій, що було пов’язано з проходженням дописів через цензурні механізми. Газета вперше вивела в публічну площину чимало персональних даних про загиблих українців, у багатьох випадках запобігши їх забуттю. Цей сеґмент змісту, однак, не є достатнім джерелом для репрезентативного представлення українських утрат, хоча вкупі з численними документами тогочасних допомогових структур надав свого часу первинний матеріал для закумулювання таких даних в еміґрації і згодом у сучасних дослідженнях.