ВПЛИВ СПЕКУЛЯЦІЇ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ ЛЬВОВА В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (ЛИПЕНЬ 1915 – ГРУДЕНЬ 1917 РР.) - Босак, Василь (Літопис Волині, 2025)
У статті розглянуто основні фактори, що сприяли зростанню товарної спекуляції у Львові протягом 1915–1917 рр., її основні форми, а також методи боротьби, які застосовували центральні та місцеві органи влади й поліція. Насамперед проаналізовано чинники, що призвели до поширення явища спекуляції у досліджуваний період. Зокрема, розглянуто вплив на гендлювання масового притоку біженців і переселенців, що спричинило різке зростання чисельності населення міста. Другою причиною зростання тіньової торгівлі визначено недоліки продовольчого забезпечення Львова в умовах війни, що призвели до дефіциту товарів. Незважаючи на запровадження системи регулювання цін та контролю за запасами, нестача продовольства створила умови для тіньових схем та нелегальної торгівлі. Окрему увагу приділено криміногенній ситуації та мародерству, які загострилися в останні тижні перебування російської адміністрації у Львові. Зазначено масові пограбування, розкрадання складів та військових казарм, що стало причиною штучного дефіциту товарів та зростанню нелегального рин- ку. Згадано про вплив санітарно-епідеміологічної ситуації, що не лише ускладнила умови життя, а й вплинула на логістику постачання товарів і поширення панічних настроїв серед населення. Також у статті охарактеризовано основні форми спекулятивної діяльності у досліджуваний період. Наймасовішим проявом серед них стало завищення цін у роздрібній торгівлі. Зазначено відмінності у спекулятивних практиках дрібних торговців та великих перекупників: перші змушені були реалізовувати продукцію за завищеними цінами для власного виживання, тоді як другі організовували масштабні схеми зі штучним дефіцитом. Розглянуто практику вивезення продовольства з міста. Підкреслено, що окремі випадки переміщення товарів здійснювалися біженцями та військовими для особистого використання, однак значні партії продовольства нелегально вивозилися з метою перепродажу, що лише поглиблювало товарний дефіцит у Львові. У фінальній частині статті увагу присвячено методам боротьби з гендлюванням, які застосовували австрійська адміністрація та правоохоронні органи. Проаналізовано заходи з контролю за магазинами і ринками, впровадження граничних цін та покарання для порушників. Також оцінено ефективність даних заходів. Дослідження дає змогу глибше зрозуміти соціально-економічну ситуацію Львова в роки Першої світової війни, розкриваючи механізми функціонування спекуляції та її вплив на повсякденне життя мешканців міста.